Sant Cugat es posiciona a favor de la Conselleria d'Exteriors

També rebutja la decisió del govern en funcions de recórrer la comissió d'estudi del procés constituent

El Ple municipal ha aprovat aquest dilluns 15 de febrer una moció de rebuig a la decisió del govern espanyol en funcions de recórrer al Tribunal Constitucional les funcions de la Conselleria d’Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya. 

 

El posicionament institucional també fa referència a la la decisió del govern espanyol en funcions de recórrer la comissió d’estudi del procés constituent, sent una comissió sense poder legislatiu, merament amb caràcter d’estudi.

 

Tanmateix, mitjançant aquesta moció Sant Cugat rebutja les ingerències sistemàtiques que el govern espanyol realitza sobre Catalunya, amb l’agreujant que ara ho ha fet estant en funcions i sense tenir majories clares per conformar govern, hipotecant així les decisions que una nova majoria en pugui sorgir”.

 

La moció també inclou el suport nou organigrama de Sant Cugat al nou organigrama del Govern de la Generalitat, i en especial a la Conselleria d'Exteriors. 

Vots a favor de CDC, ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA

CDC ha retirat l'acord cinquè de suport a la creació de tres ponències que han de desenvolupar les tres lleis de desconnexió amb l'Estat, per suggeriment del secretari. ERC-MES, que també signa la moció, l'ha mantingut, de manera que s'ha hagut de votar per separat aquest acord. Finalment s'han aprovat tots els acords amb els vots a favor d'ERC-MES, CUP-PC, Convergència (s'ha abstingut en l'acord 5) i ICV-EUiA (ha votat en contra en l'acord 4). El PSC s'ha abstingut, el PP s'hi ha oposat i els tres regidors de C's no han votat perquè han abandonat la Sala de Plens mentre es debatia la moció.

Carmela Fortuny, tinenta d'alcalde Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat, ha presentat la moció subratllant que la Conselleria d'Exteriors, Relacions Intitucionals i Transparència "serà la primera estructura d'estat que ens ha de fer avançar en el procés constituent de Catalunya". El regidor d'ERC-MES, Ferran Villaseñor, ha afegit que "judicialitzar la política no és la manera d'abordar la situació. Aquesta Conselleria el que busca és el diàleg".

Álvaro Benejam (PP) ha justificat el seu vot negatiu argumentant que "la Generalitat vol invadir competències que són de l'Estat, com són les relacions internacionals. Estem parlant de conceptes que donaran lloc a lleis il·legals". Pere Soler, portaveu del PSC, ha recordat el posicionament del seu partit sobre aquesta qüestió: "No estem d'acord amb la desconnexió, sinó amb una reconstrucció i avançar cap a un Estat federal".

Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA, ha mostrat el seu suport a la moció posicionant el partit "en contra de la judicialització de la política. És un conflicte polític". Amb tot, ha matisat que no estan d'acord amb l'organigrama del nou Govern, i per això ha votat en contra el quart acord. Finalment, Núria Gibert (CUP-PC) ha dit que voten a favor "per la poca legitimitat del Tribunal Constitucional, tot i ser una de les fàbriques d'independentistes més potents que hi ha".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem