Por i indignació a Valldoreix pels robatoris

Els robatoris han augmentat durant les últimes setmanes a Valldoreix i els veïns se senten insegurs i impotents davant de la problemàtica

Sant Cugat és un dels municipis on es produeixen més robatoris amb força a domicili. Des del 2013, aquests delictes han augmentat més d'un 100% i durant els primers nou mesos de 2018 se n'han produït més de 470, segons dades del Ministeri de l'Interior. La dispersió de les cases i els barris pròxims a zones boscoses faciliten aquests robatoris i dificulten les tasques de prevenció.

Més info: Els robatoris a domicilis augmenten a Sant Cugat: 474 durant el 2018

Això és el que passa a Valldoreix, on els robatoris a domicilis han augmentat de manera molt important en els últims mesos. Entre els veïns hi ha inseguretat i por, i fins i tot alguns han fet les maletes i han marxat de la vila. Segons dades dels Mossos d'Esquadra facilitades a Cugat.cat, els robatoris en domicilis a Valldoreix han augmentat gairebé un 90% durant l'últim any.

"Preocupació" i "impotència" entre els veïns

Excepte en algun cas, com el d'una veïna de mitjana edat que assegura que "no n'ha sentit a parlar", la majoria de residents a la zona de Can Monmany, on durant la tarda es veu una forta presència policial, són conscients que existeix una onada de robatoris. De fet, existeix un grup de WhatsApp en el qual hi ha un centenar de persones de la zona creat expressament per parlar sobre aquests robatoris que es produeixen durant la tarda, entre dos quarts de set i les vuit del vespre: "Em sembla que els robatoris es produeixen durant la tarda, quan la gent està treballant, jo a la nit no ho he sentit", assenyala un resident de 60 anys.

"La sensació és d'inseguretat"

Els veïns de Can Monmany i el seu entorn es mostren preocupats i impotents. "La sensació és d'inseguretat, primer perquè entre els veïns circula la veu, segon perquè el fet de sentir l'helicòpter de la policia passar per aquí et fa pensar que els tens a prop (els lladres)... Tranquils no estem", explica una altra veïna. La mateixa veïna assegura que la presència policial no la tranquil·litza, ja que "Valldoreix és com un laberint, i poden estar els policies aquí i sortiran (els lladres) per una altra banda". "A mi em sembla que tenen fàcil escapatòria, tot i que sempre és millor que rondin que no pas que no ho facin", afirma. De totes maneres, reclama més severitat quan els presumptes lladres són detinguts: "Quan els enxampen els envien als jutjats, llibertat amb càrrecs i surten".

Un altre veí assegura que ha sentit a parlar de la problemàtica, però que no és conscient "de la quantitat de robatoris que hi ha". De totes maneres reconeix que "sí que es veuen helicòpters que van voltant per la zona. Hem notat més presència policial, però no sé si s'estan prenent mesures o no".

"El veí del costat ha posat al grup de WhatsApp que el dilluns passat la seva dona es va trobar tres homes al jardí"

Els veïns que estan més al cas dels robatoris coincideixen amb la sensació d'impotència i inseguretat: "Tenim sensació d'impotència, això no és viure. Jo sóc veïna d'aquí des que vaig néixer i això és una merda. Jo ara he vingut a comprar (al supermercat) i la sensació és que, per 10 minuts que surts de casa, ja ho has de tancar tot com si marxessis de vacances", afirma una resident de mitjana edat que, a més, assegura que el seu veí va patir un episodi el passat dilluns: "El veí del costat ha posat al grup de WhatsApp que el dilluns passat la seva dona es va trobar tres homes al jardí", explica. De fet, assegura també haver vist ella mateixa a algun lladre: "Vaig veure un home, tot de negre i encaputxat, que no anava pel camí, sinó per un bosc que hi ha al cantó de l'església. L'home anava amb una motxilla gegant, plena i de sobte es va posar per dins del bosc", afirma aquesta veïna.

"Sentim desprotecció, inseguretat i intranquil·litat"

Aquests episodis han provocat que els residents de Can Monmany pateixin per la seva seguretat i, sobretot, per la dels seus fills i filles: "Reclamem, per damunt de tot, seguretat, perquè en tenim molt poca. I amb més raó per als que tenim nens, que de vegades poden estar sols a casa i és un perill perquè si entren a casa amb ells dins pot haver-hi algun problema...", assenyala aquest pare de família. "Sentim, desprotecció, inseguretat i intranquil·litat", sentencia.

"Tal com els agafen tornen a sortir"

Una altra veïna que va ser robada fa uns anys explica que aquesta experiència l'ha fet estar alerta des d'aleshores, però que tot i això, "la preocupació i la impotència és molt gran". "Que estiguis dormint i que a les 3 h de la matinada soni una alarma t'espanta, i més quan tens nens. Les meves filles van trigar molts anys a poder estar soles a casa després que ens robessin", afirma aquesta veïna, que explica també que s'ha assabentat de l'onada de robatoris pel grup de WhatsApp: "Sé que ara també hi ha molts robatoris perquè estic en un grup de WhatsApp de la zona de Can Monmany i estic molt espantada. Jo no visc exactament en aquesta zona, però m'estic quedant horroritzada perquè tenen robatoris diaris", assegura. D'altra banda, també afirma que el problema no és de presència policial, sinó de severitat: "Tal com els agafen tornen a sortir, perquè no fan cap delicte de violència, per sort, però ells ja ho saben i juguen amb això", assegura.

Una altra de les veïnes, Virginia, que forma part del grup de WhatsApp,  reclama que es canviï la llei per aconseguir dissuadir als lladres: "La policia fa una bona feina i els deté, però després surten de seguida. El que cal és modificar la llei i fer-la més severa", assenyala Virgina que, a més, assegura que "la seguretat hauria de ser prioritària per la política, inclús més que els temes socials". De fet, segons explica, ja s'ha reunit diferents vegades amb l'EMD per tal de trobar una solució en els últims mesos, tot i que qui té la competència en temes de seguretat és l'Ajuntament de Sant Cugat. La veïna demana que el consistori col·loqui càmeres a les entrades de Valldoreix per tal de millorar la seguretat. "En l'últim mes tenim una mitjana de més d'un robatori al dia", afirma Virginia, a qui van intentar robar i va frustrar l'entrada dels lladres a casa seva al encendre el llum després d'escoltar sorolls en una finestra, per la qual volien entrar els lladres. De totes maneres, segons explica, els robatoris no es cometen amb violència: "Els veïns que han robat no han explicat que hagin patit cap episodi de violència".

De fet, veïns de Can Monmany fa anys que tenen contractada vigilància privada al barri.

L'EMD al costat veïns

La presidenta accidental de l'EMD, Susanna Herrada, ha explicat al TOT la situació en què es troba el territori i que fa un parell de setmanes que s'han intensificat els robatoris. "S'està fent una gran feina, i tot i que hi ha robatoris, se n'estan evitant molts. Els veïns estan molt alerta". A més, apunta que la col·laboració ciutadana és clau per poder evitar robatoris. Tot i això, també s'ha mostrat preocupada per la situació i ha mostrat "molta sensibilitat" amb el que està passant. "Estem al costat dels veïns, i des de l'EMD expressem total solidaritat amb els afectats".

"Estem al costat dels veïns, i des de l'EMD expressem total solidaritat amb els afectats"


En paral·lel, Herrada ha explicat que s'està estudiant posar càmeres de seguretat. "Tenim el compromís de Sant Cugat de posar càmeres de seguretat", cal recordar que la competència en aquesta matèria a Valldoreix és de Sant Cugat i no de l'EMD. Tot i això, el que no és possible és posar pilones en alguns carrers per evitat que entrin cotxes que no siguin dels veïns. "La normativa no ho permet, a Bellaterra les han hagut de retirar".

Més info: Herrada, presidenta accidental de Valldoreix: “Els robatoris són un problema”

La Serreta

Santi Gavaldà és el president de l'Associació de Veïns de la Serreta, un barri entre la Floresta i Valldoreix i que acull un dels carrers que va viure una problemàtica més gran de robatoris en els últims temps, el passeig dels Pollancres. “Hem notat un increment de robatoris, tothom té algun veí o conegut a qui l'han entrat a robar a casa”, assegura Gavaldà. Segons explica, la gent té “inseguretat i por” i fins i tot coneix casos de veïns que han deixat el barri i s'han traslladat al centre de Sant Cugat per por després de patir fins a tres robatoris.

“La gent el que desitja és que quan t'entrin a robar no t'agafin dins de casa”, apunta Santi Gavaldà, que afegeix. “Quan t'entren a robar a casa, ja no t'ho treus del cap”. També considera que sovint els lladres actuen dins de bandes organitzades. Segons els casos que coneix, el president de l'associació detalla que la manera d'actuar dels lladres es basa en la filosofia d'agafar el màxim botí en el mínim temps possible. “Entren de nit i de dia, en cinc o deu minuts agafen tot el que poden”, explica.

Sant Gavaldà demana als veïns una major prudència en aspectes com alertar als Mossos quan es veuen vehicles sospitosos donant voltes o parats al barri. “Conec un cas que hi havia un cotxe esperant fora una casa i quan va marxar la senyora, van entrar i van robar. I sabien que no hi havia ningú”. Finalment, agraeix que els cossos policials "fan l'impossible" per evitar els robatoris tot i que considera que hi ha manca d'efectius.

El passeig dels Pollancres

Justament La Serreta és el barri que comparteixen la Floresta i Valldoreix. Els veïns de la Floresta fa també temps que denuncien la situació d'inseguretat. I un cas “insostenible” es va produir al passeig dels Pollancres, on de la trentena de cases que donen a la via del tren, n'han robat una vintena en l'últim any, algunes fins a tres o quatre ocasions.

Més info: Indignació i desesperació entre veïns de la Floresta pels robatoris a cases

Un veí del carrer, l'Alfredo, explicava fa setmanes la seva vivència al TOT: "En els últims dos anys a la Floresta estem patint molts robatoris, és un no parar. Ens roben dia sí, dia no. Hi ha molta inseguretat". En el seu cas, fa un any i mig tres encaputxats van assaltar casa seva, van lligar-lo i amordessar-lo a ell i a la seva dona i els van obligar a cops a donar els objectes de valor. Afortunadament, no són els casos més habituals.

Una de les maneres d'accedir als habitatges dels lladres i fugir era per les vies del tren. És per això que van reclamar durant temps a l'Ajuntament i Ferrocarrils que reforcessin les tanques de la via. Finalment, el 10 de novembre FGC es va comprometre a fer-ho.

Persecució

Un veí de Valldoreix, que prefereix no donar el nom per temor a represàlies, ha explicat quina situació va viure ell. Al mes de setembre, tornant de Sant Cugat cap a Valldoreix, un cotxe li va començar a fer llums i a fer sorolls amb la botzina per la zona de l'Arxiu Nacional. Es va aturar per si necessitava ajuda i els cinc ocupants del vehicle el van començar a amenaçar i, assegura, van treure una pistola tàser per la finestra.

Va poder marxar i els va perdre de vista. Però quan s'acostava a casa, per la zona de l'escola Hatikva, va veure de casualitat el mateix cotxe estacionat al carrer. El van reconèixer i el van començar a perseguir. El veí va poder fugir amb el cotxe i els va deixar enrere. "Vaig trucar als Mossos i els vaig explicar què va passar. Em van dir que no podien venir, perquè no tenien prou efectius".

És per això que denuncia "la inseguretat que hi ha a Valldoreix" i afirma que en els últims tres o quatre anys no ha vist cap cotxe de policia patrullant de nit per dins de Valldoreix. "A casa la meva germana, que viu al mateix carrer que jo, han entrat a robar tres vegades en dos anys. I a més veïns del carrer també". Aquest veí assegurar que se senten "desprotegits" i que és una sensació compartida per molts dels seus coneguts de Valldoreix. "Tenim inseguretat, ha d'augmentar la presència policial", reclama.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem