Consells japonesos (5)

L’Ikigai són les circumstàncies mentals i espirituals que fan que les persones sentin que les seves vides són valuoses

Avui revisarem l'hàbit 6 del llibre "25 hàbits japonesos per viure millor", de Masaki Ishiguro

Hàbit 6. Tingues una raó per viure

L'ikigai és una filosofia important al Japó. El terme està format per les paraules iki, que vol dir VIDA i gai, que vol dir VALOR. No hi ha una paraula en català que la tradueixi literalment, però es podria definir com allò que dona sentit a la teva vida, o allò que fa que valgui la pena viure cada dia, o la teva raó de ser perquè t'aporta la felicitat.

És crucial que a l'hora de llevar-se cada dia hi hagi un motiu que ens doni força i ens animi a sortir del llit. I no pot ser genèricament la recerca de la felicitat, perquè això és massa eteri, massa difós, el motiu ha de ser tan concret que faci que encara que les coses no et vagin prou bé, tot es fa més suportable, perquè ens fa sentir útils i, com a resultat, ens fa feliços.

L'ikigai s'ha de revisar i renovar, perquè l'objectiu de la teva vida no pot ser el mateix a dinou anys, que als quaranta o als vuitanta. Avui tenim un objectiu, però d'aquí a uns anys potser en tindrem un altre.

Diuen els experts que tothom té un ikigai, però el repte està a identificar-lo, trobar aquest objectiu, aquesta raó de ser, que se situaria entre la vocació i la passió: allò que dona sentit a la teva vida i que fa que t'esforcis per aconseguir-ho seria la vocació i allò que t'apassiona i et fa vèncer les dificultats i et fa sentir que aportes alguna cosa positiva al món, seria la passió. Descobrir la vocació, el que t'apassiona de veritat i el que et fa sentir bona persona, tot això és el que et fa ser feliç. Trobar l'ikigai exigeix una recerca interior profunda i, tot sovint, llarga.

L'any 2008 es va fer públic un estudi de l'Escola de Medecina de la Tohoku University, una de les 7 universitats nacionals del Japó, en el qual es van utilitzar més de 40.000 persones durant set anys i arribaven a la conclusió que el risc de mortalitat era molt més alt a les persones que no havien identificat aquest ikigai i, per tant, constataven que un factor psicològic com l'ikigai estava íntimament associat a la longevitat dels japonesos.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem