Gaspatxo, clàssic d’estiu
Bevent el gaspatxo el cos s’hi troba més que bé, però a la vegada introduïm al nostre organisme quantitat de vitamines, minerals i antioxidants que cuiden el cos, especialment la pell. La vitamina C l’adquirim gràcies al tomàquet i altres verdures, també la provitamina A. L’oli d’oliva, sobretot si és verge, té un elevat contingut en vitamina E, és especialment antioxidant per excel·lència. L’all i la ceba proporcionen, també, una gran quantitat d’antioxidants. Segons la dosi de pa el gaspatxo serà més líquid i hidratant, però segons la quantitat d’oli que s’hi posi, el valor energètic del gaspatxo serà més o menys intens.
Aquesta sopa pot oferir-nos diferents presentacions, però la més clàssica és la que utilitza tomàquets, pebrots vermells, cogombres, alls, comí, vinagre de Xerès, pa, oli d’oliva, aigua i sal. Altres plats freds originaris d’Andalusia, a més del gaspatxo, són: “L’Ajoblanco” utilitzant ametlles, pa, oli d’oliva, alls, aigua, vinagre de Xerès i sal. “L’all vermellós” utilitzant patates, pebrots secs, cebes, alls, oli d’oliva, comí, sal i aigua. Per acompanyar aquests plats freds beurem vins, com ara la manzanilla, tan peculiar en moltes zones andaluses, o un blanc generós, o un vi amontillat; això sí, sempre ben frescos. Una saborosa manera per combatre la calor!
Més informació
