L'Ajuntament exigeix al Bisbat que renunciï a la propietat del Monestir

El Ple municipal també ha acordat la constitució d'una Comissió gestora per a la preservació del conjunt monumental

El Ple municipal d'aquest dilluns 21 de desembre s'ha posicionat en contra de l'acció del Bisbat de Terrassa d'inscriure l'Església i la Casa Abacial en favor de la Parròquia de Sant Pere i l'ha instat a renunciar-hi i que, per tant, la inscripció sigui anul·lada per part del Registre de la Propietat.

Segons el text que han presentat els grups municipals d'ICV-EUiA, CDC, CUP-PC, ERC-MES i PSC, si el Bisbat no retrocedeix i no anul·la la inscripció abans del 7 d'agost de 2016, l'Ajuntament iniciarà les pertinents accions legals per la via judicial en defensa del patrimoni del poble santcugatenc com a element identitari del municipi.

El passat 7 d’agost del 2014, el bisbe de Terrassa va inscriure en el Registre de la Propietat el ple domini del temple del Monestir i de la seva casa abacial a favor de la Parròquia de Sant Pere. Actualment, la Generalitat disposa del domini eminent sobre el Monestir, mentre que l'Ajuntament en disposa de la propietat útil.

Comissió gestora per a preservar el Monestir

El Ple ha donat el vistiplau a la constitució d'una Comissió gestora interinstitucional per a la preservació del conjunt monumental del Monestir. Aquesta comissió està integarda per l'Ajuntament, la Generalitat, la Diputació de Barcelona, la Parròquia de Sant Pere i el Grup d'Estudis Locals i, entre d'altres, promourà la creació d'un futur Patronat i definirà les actuacions necessàries per al manteniment i rehabilitació del conjunt monumental així com la recerca del finançament necessari.

Tanmateix, la Comissió gestora definirà un pla d'usos que faci referència als diferents elements del conjunt monumental i al seu entorn; impulsarà accions de recerca, difusió, coneixement i sensibilització del conjunt monumental; i impulsarà també una dinàmica d'interrelació entre el Monestir de Sant Cugat i altres institucions de característiques similars, tant nacionals com internacionals.

Crítiques a l'Església, i abstencions de C's i PP

"El Monestir ha de ser Sant Cugat i de tots els santcugatencs", ha començat Roser Casamitjana, portaveu del partit que ha proposat la moció, ICV-EUiA.

Pere Soler (PSC) i Núria Gibert (CUP-PC) han aprofitat les seves intervencions per dirigir les seves crítiques cap a l'Església. "És una mala praxi de l'Església, però també respon a una deixadesa per part de les administracions, Generalitat i Ajuntament", ha dit el portaveu dels socialistes. Gibert ha dit que "és un abús d'una Església més pròpia del segle X que del segle XXI".

Carmela Fortuny, tinent d'alcalde de Cultura, ha dit que la qüestió del Monestir "és un tema de ciutat, i és una prioritat d'aquest mandat la preservació del seu conjunt monumental". Sobre la propietat ha dit que "el nostre grup confia en què el Bisbat es retirarà d'aquesta immatriculació".

C's i PP no s'han sumat a la proposta perquè consideren que el tema de la propietat és una qüestió jurídica que ha de resoldre un tribunal. Aldo Ciprian, de C's, ha matisat però que el seu grup està a favor de la creació de la Comissió gestora per a la preservació del conjunt monumental del Monestir.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem