L’ANC viu un nou retorn de documentació confiscada durant la Guerra Civil

39 particulars, 3 empreses i una entitat recuperaven aquest dijous, 3 de desembre, a Sant Cugat els documents requisats pel franquisme

L'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a Sant Cugat, vivia aquest dijous, 3 de desembre, un nou capítol en el retorn dels mal anomenats Papers de Salamanca. El Departament de Cultura restituïa la documentació confiscada arran de la Guerra Civil a 39 particulars, 3 empreses i una entitat als quals se’ls reconeix la titularitat jurídica sobre els fons.

 

Els documents retornats aquest dijous els va rebre la Generalitat de Catalunya entre 2008 i 2014 del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports procedents de les confiscacions dutes a terme durant la Guerra Civil a Catalunya.

 

En total, l’Arxiu Nacional de Catalunya ha identificat ja més de 200 titulars de fons i documents com a resultat de la difusió pública dels noms de les persones afectades per les confiscacions; de la intensa recerca realitzada al llarg de l’any 2015, amb l’ajut d’arxius locals, ajuntaments i entitats de memòria, i de la campanya a les xarxes socials i al web del centre iniciada el passat mes de juliol.

 

L'acte va estar presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i va comptar amb la presència del director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma; del director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada, i del president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes.

L'acte es va celebrar a l'Arxiu Nacional. FOTO: ACN

El Ministeri de Cultura, entre el 2009 i el 2014, ha retornat 483 fons o grups de documents, que suposen un total de 951.351 imatges digitals. Fins ara, 17 fons ja van poder ser restituïts als seus titulars per la Generalitat de Catalunya en els actes del 20 de febrer de 2012 i del 19 de febrer de 2015.

 

Dels 466 fons i grups de documents restants, 228 corresponen als que ja són coneguts els seus titulars, comptant-hi els 43 fons i documents que han estat notificats als titulars. 238 titulars encara no han estat localitzats.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem