Què s'ha aprovat i què no al ple municipal? Els pressupostos marquen la sessió

El ple ha tingut més de 40 punts que s'han sotmès a debat

El Ple municipal de Sant Cugat ha aprovat inicialment els pressupostos per aquest 2024, en una sessió que ha tingut una durada de 7 hores i 10 minuts, i ha tingut finalment 41 punts en l'ordre del dia, 8 que han entrat en mode d'urgència, entre ells els pressupostos. Així, els comptes pel 2024 s'han aprovat amb els vots a favor del govern (JUnts i ERC), les abstencions del PSC i la CUP i els vots en contra del PP, VOX i En Comú Podem (ECP). (Més endavant, més informació)

Aquesta aprovació inicial de pressupostos, que compten amb 144 milions d'euros, 7,6 menys que l'inicial de 2022, ha tirat endavant amb una retallada en les inversions, arran del dèficit que pateix l'Ajuntament. Amb tot, l'oposició s'ha mostrat comprensiva per la contenció en el pressupost, però també ha retret al govern que hagin entrat el punt per via d'urgència i que els grups no hagin tingut prou temps per estudiar-se el text.

Més info: Sant Cugat combat el dèficit amb una retallada milionària pel 2024

Més info: L'oposició es mostra comprensible amb les retallades del pressupost de 2024

En aquest ple s'han debatut un total de 9 mocions dels diferents grups polítics, 4 de les quals s'han quedat pel camí i 5 han estat aprovades pel ple. Entre les que han tingut la llum verda de la majoria de regidors del plenari hi ha hagut la petició a l'Estat del traspàs immediat de rodalies; la implantació d'un xec nadó; organitzar un homenatge a Salvador Allende; una moció que vol millorar un transport de mercaderies més sostenible: Última milla; i una proposta de Junts per tal de fomentar la bona gestió per assegurar serveis públics de qualitat. 

  • Moció per homenatjar Salvador Allende en el 50è aniversari del cop d'estat a Xile. Aprovada amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte PP i Vox, que hi han votat en contra. L’acord preveu “projectar un espai de record i homenatge dedicat a la memòria democràtica centrat en la figura del president Salvador Allende i el seu govern”.

 

  • Moció sobre la problemàtica del servei de rodalies gestionat per RENFE i ADIF. Aprovada amb els vots a favor de Junts, ERC, CUP i En Comú Podem; l’abstenció del PSC; i el vot en contra de PP i Vox. L’acord exigeix al govern de l’estat “que iniciï amb caràcter immediat les gestions a fi de procedir al traspàs de tot el servei de Rodalies de Catalunya a la Generalitat”.

 

  • Moció sol·licitant la implantació del "Xec nadó". Aprovada (amb esmenes) amb els vots a favor de Junts, ERC, PP i Vox; i el vot en contra de PSC, CUP i En Comú Podem. La moció acorda“implementar, durant aquest mandat, una línia d’ajuts i subvencions destinat a fomentar la natalitat, l’anomenat “xec nadó”.

 

  • Moció per apostar per un transport de mercaderies més sostenible: Última milla. Aprovada amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte Vox, que hi ha votat en contra. L’acord preveu elaborar “un pla municipal d’última milla per tal de reduir la circulació de vehicles contaminants de transport de mercaderies a la nostra ciutat”.

 

  • Moció a favor de la contenció fiscal i la bona gestió com les polítiques que permeten assegurar uns serveis públics de qualitat i eficients. Aprovada (amb esmenes) amb els vots a favor de Junts, ERC i PP; i el vot en contra de la resta de grups municipals (punts 1 i 2); i els vots a favor de Junts i ERC; i el vot en contra de la resta de grups municipals (punts 3, 4 i 5). La moció preveu referma l’aposta per la contenció fiscal, per no repercutir en la ciutadania les conseqüències de la mala gestió pública i per la cerca contínua de l’eficiència per poder aportar cada cop més amb menys, més i millors serveis públics al menor cost fiscal possible”.

 

A més hi ha hagut tres declaracions de la Junta de Portaveus 

L’activista social i veïnal Manel Sánchez serà nomenat a títol pòstum fill predilecte de Sant Cugat, tal com s’ha acordat en una declaració de la Junta de Portaveus aprovada al ple municipal d’aquest dilluns. La declaració ha comptat amb el vot a favor de tots els grups municipals excepte VOX, que s’ha abstingut.

Més info: Manel Sánchez serà nomenat fill predilecte de Sant Cugat

Sánchez, que va morir el passat mes de setembre, va estar plenament vincular a l’associacionisme de Sant Cugat des de la seva arribada al municipi l’any 1985. Entre d’altres, va ser president de la Federació d’Associacions de Veïns de Sant Cugat i membre de l’Ateneu.

El ple també ha donat compte de l’aprovació de dues declaracions de la Junta de Portaveus més: amb motiu del Dia Mundial de la Infància 20-N (aprovada amb el vot a favor de tots els grups municipals excepte VOX, que s’ha abstingut) i amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones 25-N (aprovada amb el vot a favor de tots els grups municipals excepte VOX, que hi ha votat en contra, i el PP, que no s’ha volgut posicionar).

Més info: Sant Cugat referma el seu compromís amb la infància

Més info: Sant Cugat dona suport al 25 N i lluita per erradicar la violència masclista

La declaració amb motiu del Dia Mundial de la Infància ha estat llegida pels sotspresidents del Consell d’Infants, Maya Cinnamon English (escola Ciutat d’Alba) i Daniel Soriano (escola Àgora). El text acordat assenyala que “els nens, nenes i adolescents, són al centre de les decisions” de l’Ajuntament, que a la vegada es compromet “amb la promoció d'una inversió més gran i eficient en la infància, garantint que s'assignen els recursos necessaris”.

Més info: Sant Cugat demana el traspàs immediat del servei de Rodalies de Catalunya a la Generalitat

Tot i aquests punts aprovats, algunes mocions han sigut rebutjades:

Entre els textos descartats hi ha hagut la proposta de VOX perquè els empadronats a la Casa Mònaco es facin voluntaris d'entitats si no poden pagar taxes.

Més info: VOX vol que els empadronats a la Casa Mònaco es facin voluntaris si no poden pagar taxes

Una moció per aplicar la llei espanyola de l'habitatge i un altre per municipalitzar la gestió de l'aigua també han estat rebutjades. 

Més info: Sant Cugat, atenta a la decisió de l'AMB sobre la gestió de l'aigua

Més info: Junts, PP i VOX, contra la Llei d'Habitatge per regular els preus de lloguer de Sant Cugat

Una de les notes dissonants del ple ha sigut la picabaralla que ha tingut llocs entre el PSC i Vox, que finalment ha acabat amb les disculpes dels dos regidors protagonistes.

Més info: Picabaralla entre VOX i PSC al ple de Sant Cugat: "Vostès estan fent un cop d'estat"

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem