El pactòmetre de Sant Cugat: les possibilitats de govern

Malgrat la victòria de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny no té garantida l'alcaldia

Junts per Sant Cugat va guanyar les eleccions municipals del 26 de maig i Carmela Fortuny es va postular com futura alcaldessa. Tot i això, els tres partits d'esquerra (ERC-MES, PSC i CUP) sumen majoria absoluta i podrien plantejar una alternativa amb Mireia Ingla com a alcaldessa. Tampoc es poden descartar del tot possibles pactes de Junts per Sant Cugat amb republicans i socialistes, com va passar durant l'últim mandat. El 15 de juny es constitueix el Consistori i s'escull alcaldessa. Les negociacions ja han començat.

Com s'escull l'alcalde

Durant el ple de constitució del nou plenari municipal, tots els partits poden presentar el seu candidat a l'alcaldia. Llavors, els 25 regidors voten i, qui tingui majoria absoluta, que a Sant Cugat són 13 regidors, es converteix en alcalde.

Si en primera volta cap candidat assoleix la majoria absoluta, es designa automàticament el cap de llista del partit amb més vots. Així, si no hi ha majoria absoluta per cap candidat, Carmela Fortuny serà proclamada alcaldessa.

Quins escenaris de govern hi ha?

pactes sant cugat eleccions municipals sant cugat 2019 resultats
  • Junts per Sant Cugat, sense suports

ERC-MES, PSC i CUP no arriben a cap acord i Carmela Fortuny és proclamada alcaldessa, sense necessitat de majoria absoluta. Es quedaria amb un govern amb 9 regidors del total de 25 que hi ha a Sant Cugat, a quatre de la majoria absoluta. És a dir, necessitaria pactes durant el mandat per aprovar els pressupostos i tots els projectes.

"Tinc ganes de governar per preservar els reptes de Sant Cugat", va dir Carmela Fortuny després de conèixer els resultats electorals.

  • Junts per Sant Cugat i ERC-MES

Junts per Sant Cugat i ERC-MES sumen majoria absoluta a Sant Cugat. Si arriben a acords, es poden plantejar un govern de coalició o un suport per la investidura dels republicans a Fortuny (ERC quedaria a l'oposició). En tots dos casos, Carmela Fortuny seria alcaldessa. Durant el mandat 2015-2019 ja van arribar a dos acords d'estabilitat pressupostària.

Des d'Esquerra no han abonat aquesta possibilitat. "Sant Cugat no aposta pel govern de Junts per Sant Cugat, és una realitat. Hi ha un escenari que no hi era fins ara. L'escenari queda obert", va explicar Mireia Ingla (ERC-MES) durant la nit electoral. Fortuny, per la seva banda, no va voler parlar de pactes el 26 de maig, tot i que abans de les eleccions sempre havia allargat la ma als republicans.

  • Junts per Sant Cugat i PSC

Junts per Sant Cugat i PSC van tancar un acord de govern durant el 2017, que van trencar abans de les eleccions catalanes. Així, una possibilitat podria ser repetir aquest pacte, però ara amb majoria absoluta. Sumarien just els tretze regidors per tenir majoria. Igual que amb ERC-MES, podria ser un pacte de govern o de suport per la investidura. Carmela Fortuny seria alcaldessa.

Pere Soler, candidat del PSC, no va voler posar cap "línia vermella" sobre possibles pactes electorals. "Junts per Sant Cugat sempre ha obert la porta a ERC-MES", va assegurar durant la nit electoral.

  • ERC-MES, PSC i CUP

Per primera vegada des del 1983, partits d'esquerres sumen majoria absoluta a Sant Cugat. S'ha obert nou escenari que, en cas de pacte, podria portar a l'alcaldia a la candidata d'ERC-MES, Mireia Ingla. Necessitaria els vots de PSC i CUP per aconseguir-ho. En aquest escenari, es poden plantejar diverses opcions de govern: tripartit, ERC-MES i PSC amb el suport dels cupaires per la investidura o ERC-MES i CUP amb suport dels socialistes per investir Mireia Ingla.

Tots tres partits han insistit durant la campanya electoral de la necessitat d'un canvi de govern a Sant Cugat, després de 32 anys de govern convergent. Però també és veritat que, en l'àmbit nacional, les diferències entre republicans, cupaires i socialistes són grans.

La candidata de la CUP, Núria Gibert, no es va voler pronunciar sobre pactes postelectorals després de conèixer els resultats. Tot i això, els cupaires han centrat el seu missatge de la campanya en acabar amb el model convergent. "Nosaltres el que volem és mirar els números de manera freda, perquè sumen per una banda i sumen per l'altra", va dir Pere Soler en referència que poden fer majoria amb les esquerres o amb Junts per Sant Cugat. En tot cas, l'assemblea del partit decidirà.

Les possibilitats

Així hi ha diverses possibilitats de govern damunt la taula. Carmela Fortuny i Mireia Ingla són les dues persones amb possibilitats reals de convertir-se amb alcaldessa. Tot dependrà de les negociacions i les incògnites són si ERC-MES i PSC prioritzaran un acord amb Junts per Sant Cugat o d'esquerres i si CUP i PSC són compatibles.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem