El dèficit, el sou de l'oposició i les queixes a l'AMB protagonitzen el ple municipal

Durant la sessió, s'han aprovat 3 mocions institucionals, 2 declaracions de la junta de portaveus i 5 mocions dels grups municipals

El ple municipal de març ha servit perquè el govern hagi donat compte de la liquidació pressupostària de l'exercici 2023 de l'Ajuntament i constatar que el consistori va tancar l'any amb 22,3 milions d'euros de dèficit. El tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, ha volgut, però, enviar un missatge d'optimisme, i ha assegurat que el consistori treballa per "revertir la situació, si és possible, en un any".

Més info: Els números de les dificultats econòmiques de l'Ajuntament

Durant la sessió plenària d'aquest dilluns 18 de març, l'Ajuntament també ha aprovat modificacions al pressupost de 2024 per un valor al volant dels 1,2 milions d'euros. Una de les propostes destacades és que es destinen 46.000 euros per fer possible la cuina per La Mirada en un local pròxim. Aquesta era una reivindicació de les famílies, que actualment han d'assumir un cost extra perquè el menjar dels infants és de càtering i és més car, perquè l'han de portar de fora l'escola. 

Més info: L'Ajuntament de Sant Cugat destina 46.000 euros per la cuina de La Mirada

El Ple aprova apujar el sou a l'oposició

Durant el ple de març també s'ha aprovat un increment del sou dels regidors de l'oposició que tenen dedicació exclusiva i de les dietes que cobren els que no la tenen. Així, els regidors de l'oposició que tenen dedicació exclusiva passen a cobrar 43.000 € euros bruts, un 20,1% més des del 2020, quan percebien 35.788,76 € a l'any. Un acord que ha comptat amb els vots a favor del govern (Junts i ERC) i del PP. La resta de l'oposició (PSC, CUP, Vox i ECP) hi han votat en contra. 

Més info: Incrementen els sous dels regidors de l'oposició de Sant Cugat

L'AMB i el bus urbà: 20 milions de la discòrdia 

El Ple municipal també ha aprovat reclamar a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que retorni a Sant Cugat 20 milions d'euros "per no haver assumit la gestió del transport públic des del 2018". L'AMB és l'administració encarregada del transport públic de les ciutats de la zona des del 2010, però no ha assumit ni la gestió ni el cost econòmic del manteniment del servei.

Sant Cugat va poder responsabilitzar-se del contracte fins al 2018, any en què es va esgotar totes les pròrrogues de la concessió i ara el transport a la ciutat es troba en una pròrroga forçosa, la qual cosa impedeix complir amb els mínims indispensables del servei ni poder impulsar les millores necessàries per modernitzar la flota d’autobusos o incrementar freqüències.

El reclam del govern ha rebut el vot a favor de tots els grups, excepte els del PSC i En Comú Podem, que s'han abstingut.

Més info: Sant Cugat reclamarà 20 milions d'euros a l'AMB per no haver gestionat el transport

3 mocions institucionals i 2 declaracions de la junta de portaveus

Declarar 2024 l'any Pi d'en Xandri, augmentar una línia a l'escola bressol de Valldoreix i transferir el cost de les franges de protecció civil han estat els compromisos que Sant Cugat ha adoptat amb l'aprovació de 3 mocions institucionals.

Més info: Sant Cugat declara 2024 'Any Pi d'en Xandri'

Més info: Sant Cugat vol transferir els costos de les franges de protecció civil

Més info: L'Ajuntament estudiarà l'ampliació d'un grup d'I2 a l'escola bressol de Valldoreix

Durant el ple també s'han llegit 2 declaracions de la junta de portaveus. La primera, per refermar el compromís de Sant Cugat amb la lluita contra la desigualtat; la segona, per condemnar l'atac a un casal antifeixista de Castelló de la Plana.

Més info: El Ple rebutja les agressions al centre social antifeixista de Castelló de la Plana

Més info: Sant Cugat referma el seu compromís amb la lluita contra la desigualtat  

Mocions dels grups municipals

Pel que fa a les diverses mocions presentades pels grups municipals, durant el ple de març s'han aprovat 5 mocions, se n'han rebutjat 3 i 1 ha sigut retirada. En aquest cas, totes les mocions rebutjades o retirades han sigut propostes de Vox o el PP. Les dues mocions de Vox s'han rebutjat: una era sobre la zona de baixes emissions i l'altra sobre el tribut metropolità. Pel que fa a les mocions dels populars, el ple ha rebutjat la proposta de reduir la pressió fiscal. Per altra banda, el PP ha retirat finalment la moció sobre la creació d'un pla local de seguretat per donar temps al govern per treballar-ho. 

Més info: PP i Vox es queden sols demanant "no incrementar la pressió fiscal" de Sant Cugat

En el capítol de mocions aprovades, el Ple ha donat llum verda que Sant Cugat se sumi a la Iniciativa Legislativa Popular pel 6% del PIB a educació i que la ciutat ofereixi beques per a activitats extraescolars. També s'ha aprovat reclamar a l'Estat mesures per compensar la pèrdua d'ingressos municipals per les plusvàlues, la democratització i dignificació de les cures i refermar el compromís de Sant Cugat contra la discriminació. 

Més info: Sant Cugat tindrà beques per a activitats extraescolars d'accés universal

Més info: Sant Cugat se suma a la Iniciativa Legislativa Popular pel 6% del PIB a educació

De fet, en el debat d'aquesta última moció, el portaveu d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, ha lamentat que es presentin mocions "com a resposta a una d'un ple anterior" que busquen "un estira-i-arronsa" entre les formacions del ple. "M'agradaria saber quanta gent està seguint el ple a aquestes hores, no ens fem cap favor allargant els plens d'aquesta manera", ha dit Gutiérrez. 

SOS Maristany i La Mirada tornen a l'audiència pública

La ubicació de l'Escola La Mirada i el tancament del Centre d'Art Maristany han tornat a ser els grans protagonistes de l'audiència pública del ple de març, que ha tingut lloc el dilluns 18. Mentre que un representant de l'AFA La Mirada ha demanat la viabilitat de construir l'escola en la ubicació inicial i quin és el calendari d'obres, representants del Centre d'Art Maristany han exigit mantenir el projecte cultural en l'edifici actual.

Més info: La Mirada, pendent de l'informe de mercaderies perilloses de Protecció Civil

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem