Les conclusions de la comissió del cas Teyco apunten al gerent de Promusa

La comissió assenyala que el procés d'adjudicació de Promusa investigat per Anticorrupció va ser "molt millorable"

El 28 d'agost del 2015, la Guàrdia Civil es va presentar a l'ajuntament per reclamar informació sobre l'adjudicació el 2009 d'una promoció d'habitatge públic de l'empresa municipal Promusa a Teyco, en el marc d'una investigació d'Anticorrupció sobre el pagament de comissions d'aquesta constructora a canvi d'obra pública. El Ple municipal va acordar llavors la creació d'una comissió informativa especial per esclarir l'actuació de l'empresa municipal d'habitatge i durant la sessió plenària d'aquest 21 de novembre se n'han presentat els resultats.

Les conclusions de la comissió, que van comptar amb el vot favorable de CUP-PC, C's, ERC-MES, ICV-EUiA, PSC i PP i amb el vot particular de CDC, apunten que el procés d'adjudicació a Teyco va ser "molt millorable" i que el projecte inicial tenia "mancances evidents". En aquest sentit, critiquen el gerent de Promusa, Lluís Hosta, per la seva gestió administrativa en el procés d'adjudicació i licitació de la promoció d'habitatges investigada i per tenir "una actitud poc col·laborativa en la tramesa d'informació a la comissió".

És per això que la comissió demana la reprovació d'Hosta en el Consell d'Administració de Promusa i que es realitzi un procés de confiança a la seva figura. A més, recomana la modificació dels procediments d’adjudicació de l'empresa municipal d'habitatge "per tal de millorar l’eficàcia i la transparència".

L'alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de Promusa, Mercè Conesa, ha assegurat durant el ple que seran "proactius" i que entoma la "sol·licitud del procés de confiança perquè tots els grups puguin reprovar la confiança en Promusa, que ha de ser una eina al servei de la ciutadania". Conesa s'ha compromès en reunir pròximament els grups polítics per avançar en aquest sentit.

"Sense prou transparència"

La promoció de Promusa de la plaça dels Rabassaires. FOTO: Artur Ribera

La promoció d'habitatges investigada està situada a la plaça dels Rabassaires, a Volpelleres. Les obres es van adjudicar el 2006 a Bruesa, que va fer fallida i va renunciar a finalitzar-les. La segona adjudicació per acabar la construcció va ser per Teyco i l'edifici va acabar tenint un cost total de 7,7 milions d'euros, quan la licitació inicial a Bruesa va ser per 6,4 milions. Segons la comissió, la renúncia de la primera constructora va suposar un "perjudici econòmic" per Promusa.

L'Ajuntament va pagar a Bruesa 2,6 milions d'euros per les actuacions fetes i li va imposar una indemnització de 300.000 euros per no finalitzar les obres. Una xifra que segons les conclusions no es va establir amb "dades objectives". "No resten documentat els costos que representa per l’adjudicador la retirada de Bruesa", apunta el document de conclusions.

"La Gerència de Promusa per justificar aquesta firma és que tenien amb Bruesa altres obres en discussió i van ser més “permissius”, i no van demanar allò que s’havia d’haver demanat", segueix.

Per això conclou que la gestió de Promusa "no es va realitzar ni amb prou transparència ni amb prou rigor", tenint en compte "el perjudici" que la renúncia de Bruesa va ocasionar a l’entitat.

Adjudicació a Teyco

Regidors d'ICV-EUiA al ple de Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

Un cop Bruesa va sortir del projecte, Promusa va fer una segona licitació per finalitzar l'habitage, que es va adjudicar a Teyco per 4,6 milions d'euros. Les obres finalment van costar més diners i aquesta és una de les qüestions que assenyala la comissió. La comissió ha analitzat si estava justificada la "baixa temerària" en la proposta de Teyco, és a dir, que va oferir un preu especialment baix en relació a la a la proposta de licitació de Promusa.

Un cop analitzats els documents que la constructora va aportar per argumentar l'ofierta, la comissió conclou que "no resta justificada suficientment la baixa temerària". Per això, el document de conclusions assenyala que "la gestió administrativa del contracte respecte a la justificació de la baixa temerària i l’adjudicació a Teyco és molt millorable i falta documentació que la justifiqui".

La comissió també fa referència al "pagament addicional a l’obra adjudicada d’algunes partides": "Els costos suplementaris en la segona liquidació (a demanda de Promusa), evidencien que el projecte inicial licitat tenia mancances evidents que van haver-se de resoldre quantificant-se en 241.622 euros en concepte de millores".

Les conclusions apunten també a 208.495 euros "imputats a canvis de normativa i a 31.178 euros pel deteriorament de l’obra en el període que va estar tancada i sense activitat". La comissió es pregunta si no es podrien haver previst abans de la segona licitació a Teyco i si serien imputables també a Bruesa per l'endarreriment.

Comissió

D'aquesta manera ha quedat dissolta la comissió informativa especial creada el 21 de setembre de 2015 i que ha estat presidida per la regidora d'ICV-EUiA Roser Casamitjana. Ara falta per conèixer les valoracions polítiques dels partits santcugatencs, ja que durant el ple municipal d'aquest 21 de novembre no s'han posicionat respecte a la dació de compte d'aquestes conclusions, que es van aprovar amb els vots a favor de tots els grups excepte l'equip de govern.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem