Pep Blanes, gastrònom

Opinió

Nadal sense fronteres

Uns quants anys enrere, dècada dels 70, un col·lectiu considerable de persones, quan arribaven les diades nadalenques quedaven fora del consum de molts productes de la taula de Nadal

Em refereixo als afectats per la malaltia celíaca.

Actualment són molts els elaboradors de productes alimentaris sense gluten, el gran enemic dels celíacs. Empreses que ofereixen llistats de productes quasi al 100% sense gluten: brous i caldos, pernils, embotits, una gamma de xarcuteria ben referenciada, amb bona informació nutricional i d’al·lèrgies que promouen una seguretat permetent menjar tot paladejant productes que anys enrere no podien consumir.

Fa goig contemplar plats cuinats pensats per a persones celíaques, com ara una menestra de verdures amb pernil; un barrejat de patates amb xistorra; un rissotto de Nadal amb cruixent de parmesà; una sopa nadalenca amb galets, mandonguilles mini, patates; un farcellet de peix (rap, gamba pelada, lluç...) amb tallarines de calamar i crema de marisc; uns macarrons amb carbassó, menta i alfàbrega fresca; també un parell de plats de sushi amb arròs japonès, aigua, vinagre d’arròs, sal, sucre, mirin (licor japonès), farcit primer amb rotlles de cranc sense gluten, mongeta tendra i nosi; segon farcit: salmó farcit fumat, alvocat i germinat de porro; també podem incorporar uns peus de porc amb patates; uns escalopins de vedella amb carxofes a la brasa o una bona botifarra del Montseny amb mongetes de Santa Pau; quant al pa, força variat i bo.

També les postres nadalenques estan presents a la taula, com ara un pastís de xocolata, un financer d’ametlla, un braç de gitano, torrons de vainilla i festucs, magdalenes de xocolata i taronja i el clàssic tortell de reis, tot apte per a celíacs; actualment són molts els pastissers que elaboren productes variats per a celíacs; també per als nens celíacs un assortiment de caramels.