Els districtes reclamen no ser "ciutadans de segona" al torn de participació del ple

Diferents intervencions veïnals han posat de manifest les mancances que pateixen en els seus llocs de residència

El torn de participació ciutadana previ al ple municipal del mes de juliol a Sant Cugat, que se celebra aquest dilluns, 18 de juliol, ha estat marcat per les queixes veïnals dels districtes. Veïns de Mira-sol, Can Barata, la Floresta i les Planes han manifestat el seu malestar per situacions que viuen al seu entorn en un torn que ha durat el doble del previst, és a dir, una hora.

Els primers a intervenir han estat l'Associació de Veïns de Can Barata per agrair a Cristina Paraira, tinenta d'alcalde de Serveis Urbans, les seves gestions amb l'Agència Catalana de l'Aigua per connectar el barri a la xarxa pública. Amb tot, han manifestat la seva preocupació davant el risc d'incendi forestal i que el barri s'abasteixi amb un dipòsit.

En aquest sentit, han demanat saber l'estat real del barri davant el risc d'incendi forestal, i que se'ls faciliti el Pla d'autoprotecció per fer-lo arribar als veïns. Paraira els ha emplaçat a reunir-se amb ella i Protecció Civil perquè se'ls expliqui aquest Pla, i Conesa els ha recordat que s'estan fent les tasques de prevenció pertinents.

La torre d'alta tensió, els sorolls de l'autopista i les rates

La torre d'alta tensió a encés el torn  FOTO: Artur Ribera

Veïns del carrer de Guadalajara, al barri de Mira-sol, han protagonitzat el moment de més controvèrsia al torn de participació ciutadana. Diferents veïns han manifestat la seva preocupació davant la presència de la torre d'alta tensió present en aquesta zona. "És perillós per a la nostra salut?", han demanat, reclamant que se'ls faciliti l'informe sobre radiacions radioelèctriques de la torre.

Un segon punt de controvèrsia ha estat el soroll que provoca l'autopista. "Hi ha pantalles que en la majoria dels casos són inútils perquè estan mal ubicades, i en d'altres, ni tan sols hi són", han remarcat. Anna Vila, que ha registrat la petició de paraula, ha destacat en aquest sentit que "fa més de 20 anys que a Mira-sol aguantem soroll per sobre del permès. Necessitem una solució. Si no ho fa Fomento, que ho faci l'Ajuntament".

Amb relació al tema de la torre d'alta tensió, Mercè Conesa, l'alcaldessa de Sant Cugat, ha remarcat que la torre és on és per un tema tècnic. Una resposta que no ha convençut els veïns, ja que "hem demanat tres cops els informes sobre radiacions, i no els hem rebut; volem saber com ens afecta".

Davant la insistència dels veïns reclamant tracte igualitari respecte dels veïns de l'avinguda del Baixador on s'han tret totes, els veïns han lamentat no tenir "els mateixos drets que la resta de Sant Cugat". En aquest punt, el debat s'ha encallat, i un dels veïns ha volgut cloure la discussió dient que "tinc la impressió que hi ha dos tipus de santcugatencs, els de primera i els de segona". El públic ha ovacionat la intervenció.

Amb tot, el debat s'ha estès afegint una altra problemàtica: la presència de rates al barri. "És un problema molt greu que portis el teu fill de dos anys al bany de nit i surti una rata pel vàter; ens van dir els tècnics de l'Ajuntament que és un problema d'infraestructures. Tenim un problema de brutícia, perquè el clavegueram no té sortida".

Joan Puigdomènech, regidor de Medi Ambient, ha intentat donar resposta a totes les peticions, entre intervencions dels veïns. Pel que fa al soroll, ha recordat que es tracta d'una infraestructura que pertany al Ministerio de Fomento, i que no s'està rebent resposta als requeriments fets des de l'Ajuntament. Un aclariment a què Conesa ha afegit que "no podem actuar damunt infraestructures que no són nostres".

Amb tot, Puigdomènech ha explicat que "s'ha demanat un estudi per dimensionar les pantalles acústiques, a una empresa privada, pagant l'Ajuntament. Quan el tinguem, tornarem a requerir a Fomento dient-los que el que havien de fer ells, ja ho hem fet nosaltres".

Pel que fa a la torre d'alta tensió, ha apuntat que "la Diputació de Barcelona farà el mesurament, i després se'ls farà arribar". En aquest punt, el debat ha girat entorn el fet que els veïns han afirmat que "no volem la torre". Conesa els ha respost que "el projecte va estar en exposició pública, i està executat; la torre està".

Pel que fa a les rates, Puigdomènech ha explicat que amb cada requeriment, "cap aquest 2016", l'Ajuntament el passa a l'empresa concessionària de control de plagues, Filtronet, que és qui s'encarrega de desplaçar-se per analitzar i atacar el problema".

Tot i les explicacions, el malestar entre els veïns era evident, interpel·lant el consistori demanant unes respostes a les quals Conesa ha contestat dient que "no els podem donar més respostes que les que tenen ara; s'està treballant".

Mireu les imatges del ple.

Els autobusos de les Planes i la Floresta

El bus ha obert una nova problemàtica  FOTO: Artur Ribera

La Sra. Salazar ha parlat en nom dels usuaris del servei de bus de les Planes i la Floresta, qualificant el servei de "nefast" i de rebre els veïns "un servei inferior, en detriment dels veïns del centre de Sant Cugat".

En aquest sentit, ha denunciat la poca freqüència de pas, la interrupció del servei segons els dies, el de "viatjar com borregos" els dies de mercat, i de no respectar l'aforament màxim. "És inhumà, quan a Sant Cugat hi ha busos freqüents a totes hores", ha afegit. Entre altres afectacions, ha lamentat la dificultat que suposa arribar als centres sanitaris, o el fet de no poder gaudir de les festes majors en horari de tarda o nit per no poder-hi arribar en bus.

"Reivindiquem els drets que ens dóna pagar impostos a Sant Cugat. Volem els mateixos drets que al centre", ha demanat. La resposta li ha donat Mercè Conesa, destacant que "el sistema de transport públic urbà és millorable, però s'han fet inversions, i no se'n fan més perquè no vagin buits".

Una resposta que no ha convençut els usuaris. "Ens tapen la boca, i no ens contesten", ha lamentat.

També de busos n'ha parlat el Sr. Canals, per demanar que quan hi ha eleccions, es posin busos als districtes perquè la gent pugui anar a votar. "Lo de les Planes és una ironia, perquè les persones grans no poden baixar a votar", ha lamentat.

Davant la controvèrsia generada durant les intervencions, el Sr. Ruiz, de Can Barata, ha lamentat tants problemes, però ha apuntat que "l'única manera de solucionar-los és dialogant, no barallant-se".

Parcs infantils i altres intervencions

Les rajoles en mal estat han estat una de les demandes de millora FOTO: Artur Ribera

La Sra. Recasens, del barri de Can Barata, ha demanat un parc infantil en "igualtat als del centre" per als infants del barri, recordant que s'han retirat els gronxadors que fins ara hi havia per problemes de seguretat. "Paguem impostos, i no som menys que la resta de Sant Cugat per la nostra ubicació", ha clos. Conesa li ha respost que aviat tindran la proposta.

Per la seva banda, la Sra. Sasot ha demanat quan s'arreglaran les rajoles del carrer de Santa Engràcia. "Fa tres anys que ho demanem", ha remarcat. Cristina Paraira li ha respost que es reuniran amb els veïns a finals d'any.

També ha intervingut la Sra. Palacios, veïna de la plaça de Barcelona, per demanar a Carmela Fortuny, tinenta d'alcalde de Cultura, que es disculpés per fer públiques les seves intencions de viatjar a Eivissa per Festa Major en el passat torn de participació ciutadana al ple del mes de juny. Segons Palacios, aquest fet li ha generat problemes, per haver "vulnerat el meu dret a la intimitat".

Fortuny li ha respost dient que "no m'ho va dir en una conversa privada, sinó davant un grup de gent en una reunió". Amb tot, ha lamentat les molèsties que li ha pogut originar.

També ha intervingut M. Àngels Quadras, demanant que s'arregli el problema del Col·lectiu de la Gent Gran de la Floresta, que "ha dimitit fins i tot l'apuntador de la junta". També ha demanat que no es treguin actes de la Festa Major de la Floresta per incompatibilitat d'horaris.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem