Nova biblioteca, nou consell de barri i nous premis, aprovats al ple municipal

El ple ha aprovat, entre altres, com a principal punt, el projecte de la nova Biblioteca Central

El ple municipal de Sant Cugat del mes d'abril ha tingut una durada justa de 4 hores, temps suficient per aprovar diversos projectes del govern, 4 mocions institucionals, una Declaració de la Junta de Portaveus, dues mocions a proposta de la CUP i dues mocions rebutjades de VOX. 

Així, un dels punts principals que ha aprovat el Ple ha estat el nou projecte de la Biblioteca Central, que s'ubicarà al Parc de Ramon Barnils, un projecte que no convenç a l'oposició, majoritàriament pel cost que tindria aquest nou equipament. Des del govern, però, expliquen que de moment només s'ha aprovat el projecte per començar a buscar finançament fora de les arques municipals, per poder construir el nou equipament. Una altra de les crítiques que ha tingut la coalició de Junts i ERC, al voltant d'aquest espai ,ha vingut per l'oposició d'esquerres, la qual ha criticat que no s'actualitzi el pla d'equipaments abans de planificar aquests tipus d'iniciatives. 

Més info: La nova Biblioteca Central avança amb crítiques de l'oposició pel cost de 14 milions

El ple municipal també ha tirat endavant un nou consell de barri: el consell de Volpelleres, la qual cosa tampoc ha convençut a l'oposició, no pel fet que es creï un òrgan específic per Volpelleres, sinó perquè s'eliminen els dos consells de barri del centre i s'unifiquen. 

Més info: Sant Cugat crea un Consell de Barri per Volpelleres i unifica tot el centre

El govern municipal també ha portat a aprovació en aquesta sessió el nou reglament per poder celebrar els nous Premis Sant Cugat, que estan previstos pel mes de juny.

Més info: Així seran els nous Premis Sant Cugat de l’Any: ja es poden presentar candidatures

Un dels punts que ha tingut transcendència en la sessió d'aquest mes ha sigut en referència al Medi Ambient. Finalment, la pedrera Berta no es reomplirà i es naturalitzarà.

Més info: Acaba la batalla judicial per la pedrera Berta: no es reomplirà i es naturalitzarà

En l'àmbit més polític, el ple ha aprovat uns canvis de cartera provisionals, arran de la baixa mèdica del tinent d'alcaldia Carles Brugarolas, així Puigneró assumirà les carteres de Brugarolas momentàniament. 

Més info: Puigneró assumeix provisionalment les carteres d'Economia i Hisenda

Pel que fa als esports el govern ha posat fil a l'agulla per començar a atorgar les subvencions esportives. I ha aprovat les bases perquè les entitats puguin presentar les seves peticions.

Més info: Pas endavant per demanar les subvencions esportives de la temporada 2022/2023

Un altre dels temes importants en l'apartat de propostes del govern ha sigut en matèria de recursos humans. Així, s'ha aprovat no limitar a 80 hores les extres que poden fer els funcionaris de l'Ajuntament, Així, els treballadors municipals podran fer més de 80 hores extres a l'any i es podran suplir mancances amb recursos humans dels diferents departaments de l'Ajuntament, entre ells, la Policia Local.

Més info: Sant Cugat permetrà superar el topall d'hores extres dels departaments de l'Ajuntament

Dues mocions de la CUP tiren endavant

El ple municipal també ha tirat endavant dues mocions de la CUP (amb esmenes del govern) per habilitar un nou equipament musical polivalent. S’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals menys Vox, que s’ha abstingut. La moció acorda estudiar la viabilitat d’habilitar les instal·lacions de l’antiga discoteca Drinkking Lemon per ubicar-hi un espai polivalent que aculli concerts, festivals, programació cultural i musical juvenil.

Més info: Sant Cugat treballarà per convertir l'antiga Drinkking Lemon en un espai polivalent

L'altra moció de la CUP, ha sigut sobre habitatge i també ha tingut esmenes del govern. El text s’ha aprovat amb els vots a favor de Junts, ERC, PSC, CUP i En Comú Podem; l’abstenció de Vox; i el vot en contra del PP. La moció acorda elaborar un cens d’habitatges sense ús residencial a la ciutat amb l’objectiu d’estudiar la possibilitat d’adquirir, en els supòsits previstos per la normativa vigent, una part d’aquests habitatges per augmentar el parc públic de la ciutat.

El ple ha aprovat quatre mocions institucionals

El ple municipal ha tirat endavant una moció institucional per declarar problema de salut pública” els efectes d’un abús de les xarxes socials i les plataformes digitals “en el benestar i la salut mental en infants i adolescents”.

L’acord alerta que el seu ús excessiu “pot estar relacionat amb l’aïllament i/o símptomes depressius, d’ansietat, d’obesitat, de visió i de salut mental i física” i considera “evident” la necessitat de regulació i moderació “especialment per protegir els infants i adolescents”.

La moció institucional, impulsada a instàncies del grup municipal del PSC i amb esmenes del govern, acorda oferir orientació als menors, a les entitats i famílies i promoure un Pacte municipal per facilitar un ús responsable de les xarxes socials i plataformes digitals.

Més info: Sant Cugat declara els efectes de l'abús de les xarxes socials problema de salut pública

Moció institucional per la incorporació a escoles i a instituts de personal format per l'acompanyament a infants i joves amb Diabetis Mellitus de tipus 1 (DMT1). L’acord, a proposta de Junts amb esmenes del PSC, insta el Departament d’Educació i el Departament de Salut de la Generalitat “a dotar de recursos humans, econòmics i tècnics els centres educatius de Catalunya, sent un referent en l’àmbit espanyol per la previsió i l’acompanyament de les famílies amb infants i adolescents amb DMT1”.

Més info: El Ple demana que infants i joves amb diabetis tinguin acompanyament als centres educatius

Moció institucional de suport a la proposta conjunta de la Coordinadora d'entitats esportives i Sant Cugat Creix. El text, portat al ple pel PP, acorda crear una comissió de treball sobre els eixos futurs de la ciutat en matèria esportiva i revisar el model d’esport a Sant Cugat; el suport a entitats esportives; promoure un esport de qualitat, accessible i inclusiu; consolidar un parc d’equipaments esportius; i potenciar i dinamitzar l’impacte de l’esport. 

Més info: Una comissió de treball definirà els eixos futurs en matèria esportiva a la ciutat

Moció institucional per la millora del barri de Can Cortés. El text, a instàncies del PSC amb esmenes del govern, acorda continuar arranjant els trams de vorera malmesos; instar a l’AMB que asseguri un transport públic al barri aprofitant la línia 128 – El Rectoret i ampliar el servei de bus a demanda els caps de setmana i festius; treballar per implantar l’enllumenat Led al barri; estudiar la possibilitat de continuar reforçant la presència de la policia local; millorar la connectivitat de la telefonia mòbil; pressupostar l’arranjament del carrer Magaroles; i incrementar els recursos econòmics destinats a la gestió forestal.

Més info: El Ple es compromet a tirar endavant millores al barri de Can Cortés

A més de les mocions institucionals, ha tirat endavant una Declaració de la Junta de Portaveus per tal de declarar Sant Cugat amb l'acreditació Ciutat pel Comerç Just.

Més info: Sant Cugat vol distingir-se amb l'acreditació Ciutat pel Comerç Just

Mocions rebutjades

Hi ha hagut altres propostes que no han tingut el vistiplau del ple, com ara les dues mocions de Vox o la dels Comuns sobre la sequera. Tampoc ha prosperat la moció que els Comuns han presentat en nom d'Amnistia Internacional sobre l'alto el foc a Gaza per les esmenes introduïdes per Junts. 

Més info: El Ple mostra preocupació per la sequera, però confronta en com afrontar-la

Més info: L'alto el foc a Gaza s'enquista al Ple de Sant Cugat

I un ple extraordinari

Abans de començar el ple ordinari del mes d'abril, s'ha celebrat una sessió extraordinària per tal d'acordar entregar la Medalla d'honor de la Ciutat a la Creu Roja, que enguany ha celebrat el seu centenari. 

Més info: Creu Roja Sant Cugat-Rubí-Valldoreix serà Medalla d'Honor de la ciutat

La Mirada i SOS Maristany, a l'audiència pública

L'audiència pública ha tingut, de nou, dos protagonistes destacats i que ja són recurrents en els últims plens municipals. Per una banda, l'AFA de l'escola La Mirada ha lamentat les declaracions del regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós, al TOT Sant Cugat en què deia que la responsabilitat de construir l'escola ha de ser de la Generalitat i situava com a ubicació més idònia la Guinardera. De l'altra, la plataforma SOS Maristany ha tornat a l'audiència per criticar la decisió del consistori de deixar de pagar el lloguer de l'espai i reclamar una reunió amb el govern per estudiar el futur de Can Maristany. 

Més info: L'AFA La Mirada i SOS Maristany, protagonistes recurrents a l'audiència pública

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem