La Unió Ciclista Sant Cugat, un club actiu amb 60 anys d’història

Es va fundar ara fa 60 anys i és un club de referència a Sant Cugat i a Catalunya. L’entitat, amb 375 socis, està molt il·lusionada en el Bike Park, un projecte que ha de fer realitat l’Ajuntament

La Unió Ciclista Sant Cugat, que en l'actualitat té 375 socis, es va fundar el 8 de setembre de 1957, ara fa 60 anys, i és un dels clubs de ciclisme de referència a Catalunya. Abans, un grup d'amics van crear l'anomenada Peña Quiero y no Puedo, els mateixos que després fundarien la Unió Ciclista. L'any 1933 va néixer el Club Ciclista Sant Cugat, que va desaparèixer amb la Guerra Civil.

Mira les millors imatges de la Unió Ciclista Sant Cugat en els seus 60 anys d'història.

En 60 anys, la UC Sant Cugat ha tingut fins a 12 presidents. El primer va ser Josep Piqué. Posteriorment, també ho van ser Miquel Cortés, Tomás Salazar (va ser massatgista de la Vuelta a Espanya), Magí Porta (el club va tenir equip de competició), Jordi Company, Domènec Cardona, Antoni Piqué (fill de Josep Piqué), Antonio Conde, Jaume Anglès, Ramon Martos, Jose María Blasco i Rafa Robledo, que és president des del 2009. Francesc Grau Casanovas va ser la figura que va incentivar la creació de la UC Sant Cugat.

El club ha tingut 9 locals socials: Centre Parroquial, Cal Tadeo, soterrani del Pavelló 2, La Unió Santcugatenca, soterrani del Pavelló 2, L'Esbart, Penya Blaugrana Sant Cugat, soterrani del Pavelló 2 i rambla de Can Mora.

Organització de curses

La UC Sant Cugat, que en l'actualitat organitza la Transcollserola de BTT i carretera, ha organitzat diferents curses. La més important són les proves puntuables de la Copa Catalana Juvenil, que va fer del 1982 al 1996. També cal destacar el Trofeu Ciutat de Sant Cugat, que es va fer des dels inicis del club fins als anys 80, en un circuit urbà, i la prova social Joaquim Bell, que es va celebrar del 1972 al 1996.

També ha tingut ciclistes que han destacat, com José Sánchez, campió de Catalunya en la categoria cadet, l'any 1978; els germans Eudal, Salvador i Antoni, a la meitat dels anys 60, i els germans Cebrian, Leopoldo i Jordi, en la dècada dels 70. En la dècada dels 70 la UC Sant Cugat va tenir un equip de ciclisme professional.

Un club amb moltes seccions

En l'actualitat, l'entitat té diferents seccions: BTT i ebike, carretera, triatló, cicloturisme o cicloesport, escola de ciclisme i de bike trial. Ara mateix, el calendari de sortides del cap de setmana és la principal activitat esportiva del club, tot i que també col·labora amb molts actes de ciutat i amb l'Ajuntament.

Rafa Robledo, president de la Unió Sant Cugat, ha assegurat que "és un dels clubs més consolidats a Sant Cugat i més lligats a la seva història. A Sant Cugat i a la Federació Catalana de Ciclisme és un club amb pes". Per a Robledo, la inauguració del nou local social a la rambla de Can Mora "ha marcat un canvi d'estratègia del club. Des de llavors, hem duplicat el nombre de socis". El president també ha dit que "a través de la secció de triatletes s'ha accelerat l'entrada de dones al club".

Ciscu Company, una de les figures històriques de la Unió Ciclista Sant Cugat, ha afirmat que al llarg de la seva història, el club "ha viscut etapes molt difícils" i que "gràcies a cadascun dels 12 presidents del club hem arribat a avui dia".

El projecte Bike Park

El Bike Park és el pròxim projecte de la UC Sant Cugat, que ha de fer realitat l'Ajuntament de Sant Cugat. "S'obre un nou salt qualitatiu per al club", ha explicat Robledo.

Per celebrar aquests últims 60 anys de ciclisme a Sant Cugat, la Unió Ciclista Sant Cugat té previst organitzar a l'abril una exposició commemorativa, una xerrada amb ciclistes professionals i un sopar.

La Unió Ciclista és una de les entitats fundadores de la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat, de què Rafa Robledo és el president.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem